Tek Tok late night #9: MKB Cyber Secure

Hoe veilig zijn Nederlandse webwinkels? Met welke cyber dreigingen hebben bedrijven te maken? En wat kunnen ze ertegen doen? Deze aflevering van Tek Tok late night deden we weer voor onze partner SIDN en is ook dit jaar weer onderdeel van Alert Online, de landelijke cyber security campagne. Klik hierboven voor de integrale weergave, hieronder voor de afzonderlijke items.

Alle Nederlandse sites onderzocht
Radically Open Security verrichtte in opdracht van SIDN een “passive vulnerability scan” naar Nederlandse websites. Oprichtster Melanie Rieback vertelt welke kwetsbaarheden zij vonden op basis van openbare bronnen. Zie hier het rapport en de bijbehorende tool om ook zelf aan de slag te gaan.

Datalekkendebat
Binnenkort gaat de meldplicht datalekken van kracht. We praten met Mirjam Bink, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers en Udo Oelen, hoofd toezicht private sector bij het College Bescherming Persoonsgegevens over wat deze meldplicht betekent voor jouw bedrijf.

Ethisch gehackte webwinkels
Tijdens de campagne Veilig zakelijk internetten kunnen kleine bedrijven zich laten testen door een ethisch hacker. Campagne Manager Ollie Vrijmoed van Dutch Network Group trekt met zijn team door Nederland en vertelt over hun ervaringen met gescande bedrijven.

Cyberellende op tektok.nl
Wie zich bezig houdt met cyber security wordt vaak zelf ook een target. Chris van 't Hof laat zien hoe we Tek Tok ook last hebben gehad van hackers. Gelukkig zijn er ook goede hackers die ons juist helpen.

Standaarden, keurmerken en certificaten
Hoe kun je zien of een site te vertrouwen is en wat betekenen al die afkortingen die mensen daarvoor gebruiken? We praten hierover met Roland van Kortenhof van thuiswinkel.org en Gerben Klein Baltink, voorzitter Platform Internetstandaarden (internet.nl) en adviseur MKB Cyber Advies.