Tek Tok late night 10: Game of Toons

Toon, de slimme thermostaat, wordt gebruikt in 300.000 huishoudens. Logisch dat Eneco let op de veiligheid en die ook regelmatig test. Maar, zoals bij elk slim apparaat, kunnen er altijd nog onverwachte kwetsbaarheden zijn. Daarom gingen op 11 oktober in Worm te Rotterdam 10 teams van elk 4 hackers los.Voorafgaand aan de uitreikingen, ging presentator Chris van 't Hof in gesprek met experts over cyber security en hoe hackers kunnen helpen Internet of Things veiliger te maken:

Cyberellende in de energiewereld
In dit eerste item bij Tek Tok late night praten we met met Jornt van der Wiel (Security Researcher bij Kaspersky) en Nynke Stegink (Teamleider Publiek Private Samenwerking bij het Nationaal Cyber Security Centrum). Wat zijn vandaag de dag de grootste cyber dreigingen in de energiewereld en hoe gaan we daarmee om?

Wanneer hacken mag
Deze editie doen we aan Responsible Disclosure, oftewel zoeken naar beveiligingslekken en die op verantwoorde manier onthullen. Martijn Egberts is Landelijk Officier van Justitie Cybercrime en voorstander van Responsible Disclosure. Hij vertelt hoe hackers kunnen helpen de veiligheid te verbeteren. We praten ook over de zaken waar het minder goed verliep...

Innovatie, Smart Grids en Internet of Things
Arjen Noorbergen is Founder van Triggi, een IoT platform en Hans Valk CEO bij Quby, het bedrijf dat Toon op de markt heeft gebracht. Ze vertellen over het belang van innovatie in de energiewereld en hoe zij daarbij omgaan met cyber security.

En de winnaars zijn...

Van de tien teams vonden er zeven in totaal zeventien kwetsbaarheden, die binnenkort op een verantwoorde manier onthuld worden. De jury bestond uit Michiel Fokke (CTO Quby), Glenn ten Cate (Security Engineer Schuberg Philis), Edwin van Andel (Security Advisor Zerocopter) en voorzitter Hans Valk (CEO Quby). Hier de winnaars:

Most techy hack
Team RamseyBolToon, studenten van Forensische ICT van de Hogeschool Leiden, wisten tijdens Game of Toons de meest technisch geavanceerde hack te plegen op Toon van Eneco. Jurylid Michiel Fokke, (CTO Quby) en juryvoorzitter Hans Valk (CEO Quby) vertellen waarom.

Wierdest hack
Team Sesamstraat wist tijdens Game of Toons de meeste bijzondere hack te plegen. Jurylid Glenn ten Cate (Security Engineer Schuberg Philis) en juryvoorzitter Hans Valk (CEO Quby) vertellen waarom. Tot de uitreiking was dit team anoniem. Toen Patricia Zorko, directeur Cybersecurity bij NCTV, de prijs in ontvangst nam was dat een bijzondere verrassing.

Most dangerous hack
Team LooneyToons van Dearbytes wist tijdens Game of Toons de gevaarlijkste hack te plegen op Toon van Eneco. Jurylid Edwin van Andel (Security Advisor Zerocopter) en juryvoorzitter Hans Valk, (CEO Quby) vertellen waarom.

Dit event is een samenwerking van Tek Tok, Eneco, Quby, Schuberg Philis, Zerocopter en Worm Rotterdam en onderdeel van Alert Online, de landelijke cyber security campagne.